1. Je bent hier:
  2. home
  3. verslagen loopgroep
  4. tcs-amsterdam-marathon-2018

33.500 bekertjes water ....

De marathon van Amsterdam is een van de grootste marathons van Nederland met meer dan 12.000 deelnemers op de marathon en ruim 18.000 lopers op de halve marathon. Al deze lopers kunnen niet zonder verzorging en support van de honderden vrijwilligers onderweg.

Als Atletiek Klub Uithoorn (AKU) zijn we dan ook bijzonder trots dat wij al 15 jaar met een groep AKUers actief zijn als vrijwilliger bij de Amsterdam marathon. In de eerste jaren als verkeersregelaars in die Indische buurt en de laatste 8 jaar verzorgen wij de waterpost op het 32km punt. En buiten het feit dat het zeer dankbaar werk is, is het ook zeer hard werken!

Naast de voorbereidingen om de groep van ruim 40 vrijwilligers te mobiliseren om alles in goede banen te leiden, konden wij de zaterdag voor de marathon een auto vol met spullen opgehaald bij het Olympisch Stadion.

Bij de inspectie van de spullen en het klaarmaken van de kledingpakketten voor onze vrijwilligers kwamen we er helaas achter dat we geen XL jacks hadden ontvangen. En ondanks de AKUers allemaal goed afgetraind waren hadden we er aantal in deze maat nodig ;-)  Het probleem werd door de organisatie keurig opgelost en de jacks werden alsnog op zondagochtend bij onze post afgegeven. Klasse!

 

Zondagochtend begon vroeg voor de vrijwilligers van AKU. Met 43 man/vrouw een grotere groep dan vorig jaar (36), maar absoluut geen overbodige luxe. Later op de dag kwamen ook Linda van Rossum en de kleine mannen van Rick Duifhuis kwamen nog even langs om te helpen. 

 

Om 9.00 uur begonnen we met het uitladen van de auto, waarna we konden beginnen aan het klaar zetten en vullen van 500 trays met 20 bekertjes water ieder. Om deze 10.000 bekers te vullen hadden we een uur nodig. Ruim op tijd voordat de toppers langs zouden komen en waardoor we ook nog even een paar foto’s konden maken, een bakkie drinken en even naar het toilet konden gaan. Daarna was het wachten op de eerste lopers van de marathon die om 11:36 bij ons langs kwamen. Doordat de meeste hun eigen bidons klaar hebben staan is dit voor ons voornamelijk mooi om te zien …

Na een half uurtje begon het flink druk te worden toen de '02:30 lopers' er aankwamen. En vanaf dan is het hard werken omdat de stroom lopers alleen maar groter wordt.  Dat betekende dat we aan de achterkant flink moesten aanpoten om de beker voorraad op peil te houden. En door dat harde werken hebben we niet alle AKU-lopers voorbij zien komen, maar de meeste hebben we toch kunnen voorzien van water en een aanmoediging!

Tegen 13.30uur begon het wat rustiger te worden met het staartje van de marathon die dan al 4 uur onderweg is. De lopers die dan voorbij komen lopen op een eindtijd van 5 uur en meer. Echter rusten kan niet want we moesten snel onze watervoorraad weer aanvullen, want om even na 14.00uur was de planning dat de eerste lopers van de halve marathon langs zouden komen. En dan wordt het echt hectisch. Waar de 12.000 marathon lopers verspreid over circa 2 / 2,5 uur komen, komen de ruim 18.000 lopers op de halve marathon allemaal in minder dan een uur langs! 

Naast de bekers water hadden we ook nog 15.000 sponsen om uit te reiken, deze moesten eerst in het water gedompeld worden en daarna aan de lopers uitgereikt, wat altijd goed is voor een waterballet.

Alles bij elkaar hebben we een paar uur flink aan moeten poten maar het was heel leuk en vooral heel dankbaar werk. 

 

Even voor half vier kwamen de laatste loper langs en konden we beginnen met het opruimen van de 33.500 bekertjes en ongeveer 13.000 sponsen die verspreid lagen over een afstand van ongeveer 200 meter. Het voordeel van de grotere groep dit jaar zorgde er voor dat we binnen drie kwartier alles weer opgeruimd hadden. Echt klasse! 

 

Het was een geslaagde dag met een fantastische ploeg, waarvoor vanuit zowel de TCS Amsterdam Marathon, Le Champion en natuurlijk Atletiek Klub Uithoorn nogmaals dank!