1. Je bent hier:
  2. home
  3. onze club: de vereniging

Over Atletiek Klub Uithoorn

Atletiek Klub Uithoorn (AKU) is een groeiende en actieve atletiekvereniging in de regio Uithoorn.  Op onze accommodatie op Sportpark Randhoorn in Uithoorn kunnen de diverse onderdelen van atletiek op alle niveaus en voor alle leeftijden worden beoefend. 

AKU biedt een plezierige sportomgeving voor prestatiegerichte atleten en recreanten van jong tot oud of met een beperking. Persoonlijke ontwikkeling, prestatieverbetering en plezier staan bij ons voorop! 

Mede door het lange termijnbeleid, maar bovenal door de toomloze inzet van onze vrijwilligers, behoorde AKU in 2017 zelfs tot 4 snelst groeiende atletiekverenigingen in Nederland en hebben wij diverse (inter)nationale talenten voortgebracht. Prestaties waar wij als vereniging supertrots op zijn! 

AKU Historie in het kort

Atletiek Klub Uithoorn (AKU) is opgericht in 1981 en kent een lange en succesvolle historie. De club groeide gestaag en in 1989 werd een eigen accommodatie betrokken bij S.V. VDO. Bij de aanleg van Sportpark Randhoorn kon AKU een prachtige 4-laans atletiekaccommodatie realiseren en deze defintieve bestemming werd op 31 mei 2000 officiëel geopend door Fanny Blankers-Koen, meervoudig Olympisch kampioene. De grondige opknapbeurt van ons clubgebouw in 2013 kon AKU goed combineren  met een uitbreiding van de atletiekbaan van 4 lanen naar 6 lanen. In september 2013 werden de nieuwe baan en het volledig nieuw ingerichte clubhuis in gebruik genomen.
In 2021 werd het vernieuwde clubgebouw 't Klokhuis feestelijk heropend door burgemeester van Uithoorn Pieter Heiliegers en special guest Gregory Sedoc tijdens de viering van 40 jaar Atletiek Klub Uithoorn.

AKU Ereleden

Richard Berger
Ben de Bruin
Jos Lakerveld
Tineke Lakerveld - van de Plaat
Bert Liebregts
Jeanne Liebregts - Pastoor
Bram Menet
Kees Verkerk
Wim Verlaan

AKU Lid van Verdienste

Henk de Vries

Atletiek onderdelen

In totaal zijn er 24 officiële atletiekonderdelen, welke worden onderverdeeld in loop- spring- en werponderdelen. Bij AKU kunnen jeugdleden de meeste van de 24 atletiekonderdelen beoefenen, zowel recreatief als competitie-verband. Door de jeugd tot 12 jaar wordt afwisselend in zoveel mogelijk atletiekonderdelen getraind en als groep meegedaan aan wedstrijden.

Bij de oudere jeugd en senioren ligt de nadruk voornamelijk op de looponderdelen: sprintafstanden, middenlange afstanden, hordenlopen op de baan en lange afstanden op de weg.

AKU biedt u en uw gezinsleden de mogelijkheden en, niet onbelangrijk, de juiste begeleiding bij de kennismaking met de atletiek, bij de voorbebereiding op uw eerste 5 km prestatieloop, bij het trainen voor een competitieve hele marathon, of bij een specifieke (technische) specialisatie op een atletiekonderdeel.
Er zijn bij AKU een groot aantal trainingsgroepen, begeleid door gediplomeerde en deskundige trainers. Daardoor is er voor iedere sporter, jong en oud, beginner of gevorderde, wel een passende trainingsgroep.

In tegenstelling tot veel andere sporten kent atletiek geen winterstop. Tijdens de zomervakantie is er wel een korte trainingsstop van 3 à 4 weken. Ook Kerstmis en Nieuwjaar zijn er geen trainingen voor jeugd en junioren.

Jeugd bij AKU

De basis van AKU’s sportbeleid ligt bij de jeugd. Het accent ligt op veelzijdigheid, goede motoriek, spelvormen en kennismaken met alle onderdelen van de atletiek. Bij de oudere jeugd ligt het accent meer op specifiek trainen van de onderdelen waar de atleet zich verder in wil ontwikkelen. De groepen zijn onderverdeeld op leeftijd en trainen op maandag- en vrijdagavond onder begeleiding van hun eigen trainers. Alle trainers zijn afkomstig van de eigen vereniging en hebben met ondersteuning van de vereniging één of meer opleidingen bij de Atletiekunie gevolgd of zijn daar mee bezig. 

Veilig sporten bij AKU

AKU vindt het belangrijk dat iedereen van haar of zijn sport kan genieten. We willen een club zijn waar iedereen zich thuis voelt, ongeacht iemands sportieve capaciteiten of achtergrond. Veel mensen binnen de club zetten zich hiervoor op een positieve manier in. Desondanks kan het voorkomen dat iemand met een probleem kampt dat hij/zij bij iemand in vertrouwen zou willen voorleggen. 

Vertrouwens Contact Persoon (VCP)
Het bestuur van AKU heeft Sanne Verlaan aangesteld als vertrouwenspersoon. Bij haar kan iedereen terecht als het gaat om vragen, een gesprek of een melding van  ontoelaatbaar gedrag binnen de club. Sanne is te bereiken via vertrouwenspersoon@aku-uithoorn.nl

Daarnaast heeft AKU een strak beleid met betrekking tot het selecteren en benoemen van trainers conform de gedrasgcode van AKU   
De betreffende afspraken zijn hier in te zien

Aannamebeleid trainers en coaches
Gedragscodes AKU trainers coaches
Gedragscodes sporters
AKU AVG OK Informatie

AKU Specialisatiegroepen

Met de groeiende vraag naar specialisatie door de (oudere) jeugd heeft de club de laatste jaren de mogelijkheden uitgebreid om specifiek te kunnen trainen. Er zijn op dit moment twee trainingsgroepen die deze mogelijkheid bieden.