1. Je bent hier:
  2. home
  3. wandelen aanbod

AKU Wandelcentrum voor gezond wandelen

Atletiekvereniging AKU is ook actief in de wandelsport. In 2014 is gestart met het opleiden van een aantal trainers en in november 2014 konden de eerste wandelingen worden gemaakt.

Vanuit het AKU Wandelcentrum worden wandelaars begeleid en geïnformeerd door gediplomeerde trainers en begeleiders. Wandeltrainers en begeleiders die er voor zorgen dat met afwisselende wandeltrainingen en wandeltochten een gerichte opbouw van conditie en verbetering van techniek ontstaat. Naast hun op wandelen gerichte opleiding beschikken zij over basiskennis EHBO.

Het AKU Wandelcentrum moet uitgroeien tot een vraagcentrum waar u terecht kunt voor vragen rondom de loopsport. Atletiek Klub Uithoorn werkt daarbij nauw samen met plaatselijke medische specialisten zoals fysiotherapeuten, diëtisten en podotherapeuten.

Uitgebreide informatie over de juiste wandelschoenen

Het is belangrijk om de juiste schoenen te gebruiken tijdens het wandelen. Goede schoenen zijn schoenen die je voeten beschermen tegen scherpe dingen, vocht en tegen de kou. Verder bieden ze stevigheid en schokdemping om de klappen van de stappen op te vangen.

Schoenen bieden ook grip.
Goede schoenen passen goed! Te krap en je krijgt pijn en de bloedsomloop wordt belemmerd. Te groot en er ontstaat wrijving en blaren, bij elke stap kan er lucht in en uit de schoen waardoor de isolerende waarde achteruit gaat en je koude voeten krijgt.
Trek bij het passen van verschillende soorten schoenen bijpassende sokken aan. Sokken vormen bij stugge schoenen een belangrijke factor in de pasvorm. Probeer “piano te spelen” met je tenen zodat ze genoeg bewegingsruimte hebben. Als je je hiel op tilt bij een stap moet deze aan de zool “blijven plakken”. Loop eerst een stukje op beide schoenen. Probeer of je voet niet schuift door over de grond te schoppen.

In een specialistische winkel hebben ze vaak ook een “helling” en een trapje. Ga een paar keer omhoog en omlaag in verschillende richtingen. Luister naar het advies van de verkoper maar ga ook vooral op je gevoel af. Al is het nog zo’n bekend en goed merk… een ander merk past misschien beter bij jou.

In goede schoenen heb je droge voeten!
Misschien wel de belangrijkste taak van schoenen is dat ze je voeten droog houden. Van buitenaf maar als het kan ook van binnenuit. Volledig afgesloten schoenen zijn dan ook af te raden. Is de schoen “ademend”? Leren schoeisel neemt het transpiratie vocht op, aan de buitenzijde worden de schoenen door de lucht en zon gedroogd. Een versie van de stof PolyTetraFluorEtheen (PTFE) beter bekent onder de merk naam “Goretex” heeft vrijwel dezelfde eigenschappen maar is bovendien ook nog waterdicht. Vaak wordt er dan ook gekozen voor een combinatie van leer en PTFE. Nadeel van PTFE is dat de waterdichtheid tweekanten op werkt. Wie veel transpireert krijgt alsnog natte voeten. Ook hier zijn goede sokken een belangrijke factor. Laat schoenen na een dag wandelen goed luchten/drogen.

Steun van de schoen.
Een stevige hoge bergschoen biedt steun aan de enkels. Vooral in de bergen waar zwikken veel voor kan komen. Wie gaat lopen met zware bepakking kan ook wel een extra steuntje hebben. Al het gewicht van de bepakking komt als extra op je enkels terecht. Een goed voetbed is belangrijk als schokdemper van de passen. Het voetbed moet voldoende steun geven zodat je niet staat te “wankelen” in je schoenen. Wederom lopen met zware bepakking vraagt extra aandacht door het extra gewicht. Veel wandel- en bergschoenen hebben al een goede demping. Voor extra veerkracht kan een inlegzooltje hierbij helpen. Vraag de verkoper om advies. Let wel op dat je voeten tijdens het lopen uitzetten. Trek daarom je schoen om de voet niet te strak aan maar stevig rond de enkels.

De zool van de schoen.
De zool van de schoen is net zo belangrijk als de band van een auto. Wie gaat lopen wil graag rechtop blijven. De grip van de zool biedt die zekerheid. Grof profiel haakt in onregelmatige punten en uitsteeksels en voert water onder de schoen vandaan. Een fijner profiel heeft meer contact met de ondergrond en zal beter werken op asfalt. Een stroeve profielloze zool voorkomt glijden en is ideaal voor klimmers.

Kleding en het 3-lagen systeem

Vroeger trokken we een spijkerbroek en T-shirt uit de kast, regenjas mee en lopen maar. En daar is nog steeds niets verkeerds aan. Natuurlijk hangt het af van de soort wandeling, het gebied waar gelopen wordt of de te verwachten weersomstandigheden. Maar ook je smaak en budget.

Hieronder wat tips:
Volgens het 3-lagen systeem is de onderlaag voor vochtregulering en eerste verwarming. Deze laag is alleen relevant in koude of natte streken en koudere perioden van het jaar. Maar natuurlijk ook van belang als de wandeling naar grote hoogtes voert of zelfs de sneeuw in. De onderlaag moet het vocht (zweet) goed af kunnen voeren en ons zo droog en warm houden. Daarvoor moet de onderlaag goed aansluiten op het lichaam om dit te kunnen doen. Het vocht moet ook goed worden doorgegeven naar de tussenlaag en buitenlaag van de kleding.

Ons ondergoed bestaat meestal uit katoen. Katoen neemt goed vocht op, maar houd het vocht ook vast en is daarom niet geschikt. Het vasthouden van vocht leidt tot nat en klam aanvoelen. Het vocht in het hemd ontrekt dan warmte aan het lichaam waardoor we het juist koud krijgen.

Materialen als polyester of polypropyleen houden het vocht niet vast en zijn beter geschikt om de warmte vast te houden. Een strak zittend T-shirt van deze materialen kan ook goed dienst doen als onderlaag.

De tussenlaag zorgt voor warmte opslag en verdere vochtafvoer, en wordt gedragen over het ondergoed en onder de regenkleding. De warmte wordt vastgehouden door een laag stilstaande lucht tussen de tussenlaag en de onderlaag, of het lichaam als er geen hemd wordt gedragen. De lucht werkt isolerend en houd de warmte vast. De kleding moet een ademend vermogen hebben om wel het vocht af te kunnen voeren naar buiten, maar ook redelijk winddicht zijn. Dit om te voorkomen dat de warme lucht onder de kleding te snel verloren gaat.

Afhankelijk van de weersomstandigheden kan dit dus een T-shirt, trui of sweater zijn. Ook een broek en de hoofdbedekking behoren tot deze laag. 

Een spijkerbroek is sterk, zit lekker en is warm. Daarmee lijkt deze geschikt voor een wandeltocht en dat is het ook. Tenzij er kans is op warm weer, of een regen of onweersbui.
Kies dus alleen voor een spijkerbroek als het weer het echt toelaat. Speciale wandelbroeken zijn er tegenwoordig in veel soorten en merken. Deze hoeven echt niet duur meer te zijn. De wandelbroeken zijn vaak waterafstotend behandeld, maar dat is na enkele wasbeurten al snel voorbij. Dat maakt echter niets uit. Na een regenbui zijn ze in korte tijd weer droog en wordt de warmte weer vastgehouden.

Vaak hebben de broeken afritsbare broekspijpen en kan in een handomdraai worden gewisseld tussen korte en lange broek. Als je in een korte broek gaat wandelen, neem dan altijd een lange broek mee in de rugzak. Zeker in de bergen kan het weer soms heel snel omslaan.

Een ander kenmerk van een wandelbroek zijn de vele zakken waarin gemakkelijk allerlei dingentjes kunnen worden meegenomen. Stop hier echter niet te zware spullen in. Daarvoor is een rugzak handiger.


De bovenlaag zal in de zomer ook vaak de onderlaag zijn. Een T shirt is dan een logische keuze. Wordt er bij kouder weer wel een onderlaag gebruikt, moet deze tussenlaag wijder zijn om tussen de lagen lucht vast te kunnen houden. Vaak is het shirt dan de onderlaag en een (fleece-) trui of vest de tussenlaag. Poloshirts of sweaters kunnen hier ook heel goed voor worden gebruikt. Fleece is bij uitstek geschikt als tussenlaag. Een beetje ruim vallend houd het je heerlijk warm, voert voldoende vocht af, en is redelijk winddicht. Bij de wisselende omstandigheden in de bergen van warm in het dal tot koude wind boven, dragen wij graag een vestmodel. Met de ritssluiting is het eenvoudig de warmtebehoefte aan te passen.
Fleece is er in verschillende kwaliteiten. Doorgaans worden de betere (duurdere) verkocht via de buitensportzaak, maar soms kun je ook in andere kledingwinkels prima producten aantreffen. Wie het alleen af en toe voor een wandeling gebruikt, kan toch al volstaan met een goedkopere trui of vest. Bij veelvuldig gebruikt gaan de laatste wel veel minder lang mee.

Draag bij voorkeur altijd een pet of muts. In de zomer is de kans op zonnebrand of zelfs een zonnesteek te voorkomen door het dragen van een pet. In de winter verliest een lichaam veel warmte via het hoofd waardoor het hele lichaam meer afkoelt. Wie warme handen wil hebben begint met het opzetten van een muts.

De buitenlaag is de laag die moet beschermen tegen regen, wind en sneeuw. Deze laag moet dus waterdicht zijn, maar ook ademend. Regenjacks zijn prima om in te wandelen.
1. Winddicht is bij de meeste jacks geen probleem.
2. Waterdicht verschilt per merk maar heeft ook veel met de prijs te maken. Van waterdicht materiaal gemaakt wil niet zeggen dat de naden niet alsnog kunnen lekken. Ook de ritssluitingen zijn vaak een punt van zorg. Een jack wat een behandeling heeft gehad om het waterdicht te maken, zal de waterdichte eigenschap snel gaan verliezen na meerdere draaguren of enkele wasbeurten. Opnieuw behandelen is dan nodig.
3. Ademend vermogen. De stof moet gemakkelijk vocht aannemen van de tussenlaag en dat naar buiten transporteren. Anders zal het van binnen snel nat worden van het zweten of door condenswater. Met koude als gevolg.
Bij de betere jacks wordt veel Gore-Tex gebruikt voor de buitenzijde. Gore-Tex is waterdicht en ademt zeer goed.
Veel jacks hebben extra ventilatie openingen, vaak onder de oksels. Ze zijn te openen via een extra ritssluiting. De naden mogen niet gaan doorlekken en worden vaak dicht gesealed. Dure stof in combinatie met slechte naden geeft een slecht jack.

Een poncho kan een goed alternatief zijn voor een regenwandeling. Ze zijn relatief goedkoop en licht van gewicht. Een ander voordeel is het ventileren. De open zijkanten geven de wind vrij spel om overtollig vocht af te voeren. Ze zijn dan ook minder warm en vooral geschikt tijdens zomerse buien. Bij sterke wind bieden ze weinig bescherming. Extra voordeel is het dat de poncho ook over de rugzak wordt gedragen. Sommigen hebben een extra uitstulping waar de rugzak in past.