1. Je bent hier:
  2. home
  3. verslagen loopgroep
  4. bevrijdingsestafette2017

AKU-lopers brengen bevrijdingsvuur succesvol van Wageningen naar Uithoorn

In de nacht van donderdag 4 en vrijdag 5 mei heeft een groep van 17 lopers van de lopersgroep van Atletiek Klub Uithoorn  het bevrijdingsvuur opgehaald in Wageningen en in een non-stop loopestafette naar Uithoorn gebracht! Een unieke ervaring!

Door Atie van Oostveen


Met een grote touringcar vertrokken donderdagavond 4 mei 17 AKU lopers  en 2 fietsers voorzien van de nodige warme kleding en voldoende te eten en te drinken richting Wageningen om lopend 'het bevrijdingsvuur' naar Uithoorn te brengen.  Een nachtelijke missie over bijna 80Km! De zelfgebakken muffins van Harry Langeveld en de nodige chips en snoep zorgden er voor dat de energieniveaus op pijl konden blijven om de nachtelijke misse succesvol af te ronden. 

Na het officiële gedeelte in Wageningen, met verschillende toespraken, muziek en een goede regenbui, was het team klaar voor de start. De fakkel werd persoonlijk door burgermeester Oudshoorn van Uithoorn met het bevrijdingsvuur aangestoken en overhandigd aan AKU-voorzitter Wim Verlaan. Een gebaar en persoonlijke betrokkenheid van onze burgermeester die de estafettegroep zeer waardeerden!

De nachtelijke route van 80Km, uitgezet door Jos Lakerveld en Wim Verlaan, ging van Wageningen richting Rhenen, Amerongen, Doorn, Odijk richting Utrecht.  Op de route kwamen de lopers ook  de De Grebbeberg tegen, die vanuit historsch perspectief van de bevrijdingsloop natuurlijk niet mocht ontbreken. Gelukkig vormden het stijgingspercentage van 7% geen probleem voor de goed getrainde lopers van AKU en werd hij met succes overwonnen. 

Onder de continue begeleiding van fietsers en gidsen Jos en Wim wisselden de lopers elkaar, verdeeld in groepjes van 4 of 5 lopers, continue af om afstanden van circa 2 tot 3 kilometer per loper af te leggen. Dit ging uitermate soepel en ondanks de frisse omstandigheden van 7 graden passeerden de groep dan ook  reeds om 06.00 uur 's ochtends Utrecht!

De het passeren van de dom stad ging de route langs het Amsterdam Rijnkanaal richting Breukelen, om via Portengen, Wilnis en Mijdrecht het laatste deel af te leggen naar Uithoorn. Voor de laatste etappe naar Uithoorn mocht een kop koffie bij Meesters natuurlijk niet ontbreken. Nadat iedereen zich hier opgefrist en opgewarmd had, maakte het team zich klaar om de brandende fakkel over de laatste 5Km naar het gemeentehuis in Uithoorn te brengen.

Bij de brug over de Amstel werden de lopers verwelkomd door een grote groep AKU-leden en andere belangstellenden, die samen met loeprs de laatste kilometer en onder toeziend oog en begeleiding van politie en verkeersregelaars de fakkel naar het gemeentehuis van Uithoorn brachten.

Bij het gemeentehuis stond uiteraard Burgermeester Oudshoorn de groep al weer op te wachten en konden de lopers het bevrijdingsvuur aan haar overhandigingen.Na een kort muzikaal moment was het tijd voor een heerlijk ontbijt in het gemeentehuis en het uitwisselen van ervaringen.

Voor een aantal onder van de lopers was dit de 1e keer om aan een evenement als dit mee te doen en sommigen hebben zich al reeds enthousiast aangemeld voor de bevrijdingsestafetteloop van 2018! :-) 

Al met al een unieke ervaring en AKU is trots dit gedaan te hebben!

Een korte impressie is bij fotoalbums terug te vinden.

Foto credits:
album Bevrijdingsvuurestafette 2017 - © Ina Sprenger
album Intocht in Uithoorn van het Bevrijdingsvuur 2017 - © Arie Bottinga
album Overdracht Bevrijdingsvuur Uithoorn 2017 - @ Arie Bottinga

AKU met de Bevrijdingsvuur Estafette op de radio!

Leuk radio-interview met Atletiek Klub Uithoorn (AKU) lopers en Bevrijdingsestafette initiatiefnemers Harry Langeveld, Atie van Oostveen en Wil Voorn op RickFM!

Voor diegene die het nog niet gehoord hadden, de interviews zijn te beluisteren op de Nieuws pagina.