Opbouw van de trainingen

De wandeltrainingen worden gegeven op 3 niveaus:
1. De groep ongeoefende wandelaars, deze groep start met een kwartier wandelen (op het sportpark). Inclusief de warming up en de cooling down betekent dat een training die een half uur tot drie kwartier duurt.
2. De groep matig geoefende wandelaars, met deze groep zal een half uur (buiten het sportpark) worden gewandeld. Dat betekent ongeveer een uur trainen.
3. De groep behoorlijk geoefende wandelaars, met deze groep zal ongeveer een uur (buiten het sportpark)worden gewandeld waardoor de training ongeveer anderhalf uur zal duren.
De wandeltrainingen bestaan allemaal uit een warming up, een kern en een cooling down. De geoefendheid wordt regelmatig vastgesteld tijdens een testwandeling.
Voor wandelaars die, om verschillende redenen, een training van een half uur nog als een zware uitdaging zien is er een alternatief programma, “Elke stap telt”. Dit programma wordt door de Gemeente Uithoorn geïnitieerd en is januari 2015 officieel van start gegaan. Het programma heeft als doelstelling om beweegactiviteiten vooral voor 55 plussers te bevorderen en streeft er naar om deelnemers in 10 weken naar een hoger plan qua conditie en welzijn te brengen.
Na die 10 weken kunnen wandelaars naadloos instromen in de trainingsgroepen zoals genoemd.
Bij de uitvoering van dit project is het AKU Wandelcentrum dan ook nauw betrokken.
Het belang van het strikken van schoenen

Als je last hebt van een pijnlijke wreef bij het wandelen, dan komt dat vaak doordat je je veters te strak trekt waardoor er teveel druk op de wreef komt. Omdat het belangrijk is dat je schoenen goed zitten, is alleen het losser strikken van je veters geen optie, je krijgt dan teveel ruimte in je schoen waardoor je voet in de schoen gaat schuiven, dat weer blaren tot gevolg heeft.
Wanneer je last hebt van een pijnlijke wreef, kun je het beste je veters halverwege de schoen niet kruisen. Je doet je veters dus eerst kruislings bij de teen, rijgt ze dan via de zijkant omhoog en gaat voorbij je wreef weer kruislings strikken. Op deze manier geeft je je voet op de wreef meer ruimte, maar kun je toch ook je schoenen goed vastsnoeren.
Hiel slipt in de schoen
Wanneer je hiel in je schoen slipt, krijg je snel last van blaren, super vervelend! Gelukkig is er iets aan te doen. Door je veters bovenaan iets anders te strikken, blijf je hiel op zijn plaats. Je vetert de schoen zoals gebruikelijk, maar bovenaan sla je het één na laatste haakje over en rijg je de veters eerst via het bovenste haakje. Ga daarna kruislinks naar beneden naar het onderste haakje en strik je veters. Doordat je je veters lager vastzet, zet je je hiel vast.
Let op! Sla het bovenste haakje niet over! Dit kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren als de lus van de veter van de ene schoen in het haakje van de andere schoen blijft haken.
Pijnlijke tenen
Een andere vervelende kwaal is het krijgen van pijnlijke tenen tijdens het wandelen. Nou kan het zo zijn dat je op te kleine schoenen loopt, maar het kan ook zijn dat de tenen te weinig ruimte aan de bovenkant hebben. Gelukkig is hier ook een oplossing voor!
Je vetert de schoen niet zoals gebruikelijk, maar brengt één uiteinde van de veter direct diagonaal omhoog. Het andere uiteinde rijg je kruislings door alle gaatjes tot je boven bent. Bij het aansnoeren van je veters trek je hierdoor de teen omhoog, waardoor de teen iets meer ruimte krijgt.
Heb jij tijdens het wandelen last van pijn aan de zijkant van je voorvoet, dan heb je waarschijnlijk te weinig ruimte in je schoen. Geen zin om direct andere schoenen te kopen? Probeer dan de volgende manier van strikken eens uit.
In plaats van onderaan te starten met kruislings veteren, rijg je eerst de veters via de zijkant van de schoen. Halverwege kun je weer gewoon kruislings verder gaan. Met deze methode van veteren krijgt je voorvoet iets meer ruimte. Werkt dit niet? Dan is de schoen echt te smal voor je voet en is het aanschaffen van bredere schoenen aan te raden.
Andere voetklachten?
Heb jij andere voetklachten? Bijvoorbeeld een scheve teen, voorvoetpijn, hielspoor of een andere klacht? Daar hebben veel mensen last van. Rust is niet altijd een remedie en vaak nemen de klachten alleen maar toe.
Kijk eens op voetentraining.nl een site waarin voeten, tenen en houding getraind worden.
Wandeltip
De Ursularoute in Nieuwveen is een ANWB wandeling van ongeveer 5 km. Leuke polderwandeling, met bordjes aangegeven, waar de vervening goed te zien is.
Muziekwens
Mean old World van Professor Longhair (Youtube.com)