2. home
  3. verslagen jeugd
  4. nationale-a-games-2023

AKU atleet Roel Verlaan Nederlands Kampioen U12 Vortexwerpen

Tijdens de nationale A-Games, de officieuze Nederlands Kampioenschappen voor A pupillen is AKU atleet Roel Verlaan Nederlands Kampioen geworden bij het onderdeel vortexwerpen.

Roel had zich ingeschreven voor de 60 meter horden, het kogelstoten en het speerwerpen. De AKU atleet startte de A-Games, die op de prachtige atletiekbaan in Soest werden georganiseerd met de kwalificatie hordenlopen. Roel moest zich met zijn tijd bij de beste 6 tijdsnelsten plaatsen om zich te kunnen plaatsen voor de finale, die aan het einde van de dag werd gelopen. Met een nieuw pr van 10,34 noteerde Roel de 4e tijd en had hij zich geplaatst voor de hordenfinale. Aansluitend moest Roel zich kwalificeren bij het vortexwerpen, dit onderdeel is de voorbereiding op het speerwerpen wat atleten vanaf de junioren kunnen beoefenen. In zijn 3e poging kwam Roel tot een afstand van 36,01 meter, wat goed was voor een finale plaats. Zijn laatste kwalificatie was het kogelstoten. Met een geweldige stoot van 8,95 (persoonlijk record) noteerde hij de 3e afstand en mocht hij zich ook hier opmaken voor de finale.
Zijn eerste finale was het kogelstoten. In zijn eerste poging noteerde hij een afstand van 8,67 meter, maar al snel bleek dat dit niet genoeg zou zijn voor een medaille. Meerdere atleten behaalden een afstand over de 9 meter. Roel eindigde met zijn afstand op de 6e plaats. Bij het vortexwerpen zaten alle concurrenten erg dicht bij elkaar na de kwalificatie. In zijn eerste poging wierp hij de vortex naar 37,26 meter. De concurrenten van Roel wiepen de vortex over de 39 meter en zelfs 1 atleet kwam tot een afstand van 40.15 meter. Roel kwam in zijn 2e worp tot 40,05 meter, waarmee hij op dat moment op de 3e plaats stond. In zijn laatste alles of niets poging knalde Roel de vortex naar een afstand van 40,80 meter, waarmee hij gelijk op de eerste plaats stond. In de 3e ronde kwamen de concurrenten niet voorbij de afstand van Roel, waardoor hij zich Nederlands Kampioen U12 mocht noemen. Na de prijsuitreiking moest Roel gelijk door naar de hordenfinale. Vol adrenaline en enthousiasme liep hij in de finale ook een persoonlijk record en eindigde met 10,25 seconden als 3e van Nederland.

Charlie Oen stond net als zijn trainingsmaatje ook ingeschreven voor 3 onderdelen. Charlie kwam in Soest in actie op de 60 meter sprint, het hoogspringen en het verspringen. Op de 60 meter sprint was de concurrentie ontzettend groot en moest Charlie een dik pr lopen om zich te kunnen plaatsen voor de finale. Charlie liep een goede race en eindigde in zijn serie net boven zijn pr op een knappe 2e plaats. Zijn tijd van 9,48 seconden was helaas niet genoeg voor een finale plaats. Bij het hoogspringen en verspringen had Charlie moeite met zijn aanloop. Bij het hoogspringen kwam Charlie over een hoogte van 1,00 meter, maar kwam daarna bij de volgende hoogte niet goed uit. Hierdoor kwam hij te dicht op de lat, waardoor hij de hoogte van 1,05 net niet haalde. Bij het verspringen kwam Charlie in de buurt van zijn persoonlijk record, maar hier zorgde tegenwind voor een lastige aanloop. Charlie behaalde een afstand van 3,32 meter.

Bij de meisjes U12 stonden Evi Schoen en Lea van den Berg aan de start. Beide meiden hadden een erg succesvolle dag en behaalden veel persoonlijke records. Evi begon de A-games met het vortexwerpen. Ze begon de kwalificatie helaas met een ongeldige poging, maar groeide daarna steeds meer in de wedstrijd. In de 2e poging verbeterde ze haar persoonlijk record en in haar laatste poging deed ze daar nog een schepje bovenop. Evi behaalde een mooi pr van 16,55 meter. Ook het verspringen verliep succesvol voor de AKU atlete. In iedere poging sprong ze steeds iets verder dan haar persoonlijk record. Uiteindelijk behaalde ze een mooie afstand van 3,48 meter. Ook haar trainingsmaatje Lea sprong kwam bij het verspringen iedere poging iets verder dan haar oude pr. Na 2 pogingen net onder de grens van 3 meter, sprong Lea in haar laatste poging naar een mooie persoonlijk record van 3,04 meter. Lea stond in Soest ingeschreven met een tijd van 11,27 seconden. In Soest kwam ze tot een mooie tijd onder de 11 seconden. Lea kwam in een tijd van 10,97 over de finish. Op de 1000 meter kwamen bij AKU meiden helaas niet in de buurt van hun persoonlijk record. Ondanks een erg sterke eindsprint kwam Evi in een tijd van 4,25,56 minuten over de streep. Lea liep de 1000 meter in een tijd van 4,33,78 minuten.

Bij de jongens U11 stonden ook 2 AKU toppers aan de start. Bram van der Lee had een erg succesvol NK en behaalden op 2 van de 3 onderdelen een persoonlijk record. Bij het kogelstoten behaalde de AKU atleet een mooi resultaat door in de finale de kogel naar een afstand te stoten van 5,20 meter. Deze afstand was bijna een meter verder dan zijn vorige record. Op de 60 meter had Bram een tijd staan van 10,36 seconden. In Soest kwam Bram tot een snelle tijd van 10,07 seconden, waarmee hij nu heel dicht in de buurt komt van de 10 seconden grens. Met deze mooie prestatie eindigde Bram op een 16e plaats van Nederland. Bij het verspringen had ook Bram last van tegenwind, waardoor het behalen van een pr lastig was. In zijn eerste poging sprong Bram een afstand van 3,18 meter.
Lange afstand specialist Jip Hofmijster kwam in Soest uit op de 60 meter sprint en de 1000 meter. Jip moest zich op de sprint kwalificeren voor de finale, hij moest hiervoor bij de 6 tijdsnelsten horen. In zijn serie was Jip razendsnel weg en liep een prachtig persoonlijk record. Omdat Jip in de eerste serie zat, moest hij lang wachten op de overige series om te weten of zijn tijd goed genoeg was voor de finale. Na de 6e serie kon Jip opgelucht ademhalen, want zijn pr van 9,30 seconden was goed voor de 6e tijd. Tussen de series en de finale van de 60 meter moest Jip ook de finale 1000 meter lopen. Jip begon erg sterk aan zijn race en kon lang mee met de eerste atleten. Na 600 meter moest Jip de kopgroep helaas laten gaan, maar knokte zich in het laatste deel van de race op karakter terug en finishte uiteindelijk in een dik persoonlijk record van 3,24,61 minuten. Met deze mooie prestatie eindigde de AKU op een 5e plaats van Nederland. In de finale 60 meter kon Jip helaas niet nog een keer stunten, maar dat was ook niet heel gek na een erg intensieve 1000 meter. Jip eindigde op de sprint als 6e van Nederland.

Rowan van Kempen kwam bij de meisjes U11 in actie op de 60 meter sprint en op de 1000 meter. Rowan stond voor de A-games ingeschreven met een tijd van 10,59 seconden. In de 7e serie liep Rowan een erg snelle race. Ze kwam als 4e in haar serie over de streep en noteerde een mooi persoonlijk record van 10,28 seconden. Van de 1000 meter had de AKU atlete iets meer verwacht. Helaas kwam Rowan niet in de buurt van haar persoonlijk record. Rowan finishte in een tijd van 4,24,98 minuten en eindigde op een 18e plaats van Nederland.