2. home
  3. verslagen jeugd
  4. aku-zeer-succesvol-tijdens-nk-cross

AKU zeer succesvol tijdens NK cross

In het weekend van 26 en 27 november werd in Tilburg de Warandecross georganiseerd. Deze cross vindt normaal gesproken in het voorjaar plaats, maar was dit jaar vanwege Corona-perikelen destijds verplaatst. Het is één van de meest prestigieuze veldlopen van Europa, en voor de Nederlandse deelnemers vanaf de categorie onder 14 en ouder geldt tevens dat de winnaars zich Nederlands kampioen van 2022 mogen noemen.

Fleur Hofmijster wederom 2e op een NK

Atletiek Klub Uithoorn had vijf atleten afgevaardigd. Van hen gold met name Fleur Hofmijster als één van de favorieten, nadat ze een week eerder tijdens een regionale cross alleen de Nederlands 800m Kampioene onder 18 voor zich hoefde te dulden. Fleur ging dan ook voortvarend van start in de categorie onder 14, en al snel werd duidelijk dat zij, samen met een atlete van Clytoneus uit Woerden, ging uitmaken wie Nederlands Kampioen ging worden. Na twee van de drie rondes van 560 meter hadden beide dames een grote voorsprong op de rest van het veld. Op 200 meter voor de finish wist Fleur haar concurrent een gaatje te slaan dat Fleur niet meer dichtgelopen kreeg. Een prachtige tweede plek was dus het resultaat voor de AKU atlete, die daarmee voor de tweede keer dit seizoen op de één na hoogste trede van een Nederlands Kampioenschap mocht staan.

Ook Jip Hofmijster presteert goed

Eén race daarvoor had Jip Hofmijster, inderdaad, de broer van…, ook al goede zaken gedaan in de onder 12 categorie. Voor deze categorie gold weliswaar niet dat de race een Nederlands Kampioenschap was, maar dat weerhield de beste atleten uit de leeftijdsgroep t/m 11 jaar er niet van om naar Tilburg af te reizen. Met zijn 9 jaar wist Jip dat dit een loodzware wedstrijd ging worden. Jip hield knap stand in de kop van het veld, en wist in een uiterste krachtsinspanning zijn borst net voor de atleet voor hem over de finishlijn te drukken. De jury had vervolgens tot tijdens de prijsuitreiking nodig voor het bestuderen van de finishfoto, maar na enige spannende ogenblikken werd duidelijk dat Jip 3e was geworden, en dus net als zijn zus het podium mocht beklimmen.

Nét geen podium voor Mark Westra

Na Jip en Fleur was het de beurt aan Mark Westra om in de jongens onder 14 categorie te laten zien wat hij kon. Moedig ging hij van start en tot halverwege de race leidde hij het veld. Op het moment dat hij ingehaald door twee man, wist hij goed aan te klampen. Samen met nog een atleet gingen vier man in de laatste ronde uitmaken wie er op het podium mochten gaan staan. Ook hier werd de race om de derde plek beslist op de finishlijn, en ook ditmaal moest een fotofinish uitkomst bieden. Helaas wees deze ditmaal uit dat de AKU atleet op de vierde plek was geëindigd. Mark was, begrijpelijkerwijs, aanvankelijk teleurgesteld vanwege deze ondankbare plek, maar mag toch vooral erg trots zijn op deze prestatie in dit nationale veld.

Solide races voor Jay van Kempen en Iver van Strijen

Jay van Kempen en Iver van Strijen waren de andere twee atleten uit Uithoorn die in het Tilburgse crossgeweld van start gingen. Jay startte net als Mark in het onder 14 veld. Hij wist zich goed staande te houden in het 86 man sterke veld. Hij kon zichzelf na afloop van een prima race in de bovenste helft van de uitslag terugvinden, iets waar hij terecht meer dan tevreden mee was.

Iver startte een leeftijdscategorie hoger, bij de jongens onder 16. Voor hem betekende dit een wedstrijd over bijna 3 kilometer over het loodzware parcours. Ook Iver hield goed staande in dit goed bezette veld en eindigde netjes als 54e  van de 83 deelnemers.

AKU goed op dreef

Met twee podiumplekken, één bijna podiumplek en mooie prestaties in de breedte heeft de c(K)lub uit Uithoorn wederom laten zien over goede atleten te beschikken, die dankzij een goed programma met enthousiaste trainers, hun talenten optimaal kunnen ontplooien (en daarbij vooral ook heel veel lol hebben tijdens de trainingen). Ditmaal zorgde Brenda Sleeuwenhoek ervoor dat de atleten optimaal voorbereid aan de start stonden. Als voormalig topatlete op de cross kon zij bovendien de atleten vlak voor de start nog van een paar laatste goede tips voorzien.