2. home
  3. verslagen jeugd
  4. aku-jeugd-succesvol-tijdens-noord-hollandse-cross-finale

de Noord-Hollandse cross finale

Zaterdag 9 maart werd in het Twiske de Noord-Hollandse cross finale georganiseerd. Vooraf aan de finale hadden veel AKU atleten meegedaan aan minimaal 2 van de 3 voorrondes, waarin ze zich konden plaatsen voor de finale. Na een erg modderige cross bij AKU, een zeer regenachtige wedstrijd in Monnickendam en een sneeuw wedstrijd in Amsterdam was het tijd voor een cross met zonnetje. Meer dan 25 jeugdleden van AKU die zich individueel of als ploeg hadden geplaatst voor de finale, stonden onder prachtige omstandigheden aan de start van een mooi parcours. Vooral de steile klimmetjes waren voor de meeste atleten een ware uitdaging.

Bij de jongens U16 stonden 4 AKU toppers aan de start, die zich allemaal individueel en daardoor ook als team hadden geplaatst. Mark Westra, Robin van Montfoort, Jay van Kempen en Jonne van Schaardenburg moesten in het Twiske 3000 meter crossen. Mark eindigde op een knappe 9e plaats, gevolgd door Robin op de 27e plaats, vlak voor Jonne en Jay. Zij eindigde op plaats 42 en 45. Een knappe prestatie van de AKU junioren, die als team op een 5e plaats eindigde. Yannick van der Laarse, die nu nog een wedstrijdlicentie heeft bij AVA Aalsmeer, maar al meetraint bij AKU liep in de finale naar een mooie 47e plaats. Komend baanseizoen zullen wij Yannick actief zien in de rood witte clubkleuren van AKU.

Fleur Hofmijster, die een geweldige winter doormaakt, stond als enigste AKU atlete in de finale. Fleur heeft naast de regionale crossen en indoorwedstrijden ook deelgenomen aan het nationale crosscircuit. Door haar knappe 3e plaats in het eindklassement had Fleur een clinic op het nationale trainingscentrum Papendal gewonnen. Dit was voor de mila atlete een zeer leerzame en motiverende dag. In het Twiske liet Fleur met overmacht zien wie de beste van Noord-Holland was en won afgetekend haar race.

Maud van Kessel liet zich in de 3 voorrondes iedere race erg knap van voren zien met drie keer een 2e plaats. In het Twiske deden naast haar concurrente uit de regio ook de winnaars van poule noord (regio Alkmaar) en poule zuid (Utrecht en Flevoland) mee. Maud wist dat de concurrentie hierdoor erg zwaar zou zijn. De AKU atlete kon lang meegaan met de eerste groep, maar moest uiteindelijk toch een gaatje laten vallen met haar concurrentes. Uiteindelijk was het een mooie 8e plaats voor Maud.

De jongens U13 hadden zich nipt als ploeg geplaatst, mede door een zeer sterke laatste wedstrijd in Amsterdam. Roel Verlaan, Finn Bakker, Charlie Oen en Thijs van Diemen gingen als 5e uit hun poule de finale in. Helaas kon Thijs niet meedoen aan de finale door een voetbreuk. Ondanks de teleurstelling voor Thijs, kwam hij toch zijn teamgenoten aanmoedigen. Roel en Finn liepen beide een sterke en goed ingedeelde race. De Kwakelaars eindigden vlak achter elkaar op de 20e en 28e plaats. Charlie Oen liep de beste crosswedstrijd van zijn seizoen en finishte op de 51e plaats. Als ploeg zijn de jongens op  een 6e plaats geëindigd.

Bij de jongste deelnemers stonden 3 AKU toppers aan de start. Helaas kon Jayson Roos niet van start gaan, ondanks erg goede prestaties in de voorrondes. Ondanks de steile heuvels, die ook de jongens U8 moesten oplopen, liepen Sjoerd Stolwijk, Senn van ’t Schip en Thijmen Zijerveld een goede finale. Sjoerd finishte knap op een  14e plaats, op 2 seconden gevolgd door Senn op de 17e plaats. Thijmen finishte op een goede 32e plaats.

Bij de jongens U9 had AKU 1 topper aan de start staan. Lancelot Couzijn liep in de voorrondes ook al hele goede uitslagen en liet zijn goede vorm ook in het Twiske zien. De jonge AKU atleet finishte knap in de top 10, Lancelot kwam als 9e over de eindstreep.

Kaira Garg en Livv de Kuijer, die de week ervoor ook al geweldig hadden gepresteerd tijdens de nationale indoorkampioenschappen, stonden ook nu weer samen aan de start. De meisjes U9 moesten in de finale 1000 meter lopen en Kaira finishte op een sterke 9e plaats en Livv kwam als 22e over de finish.

De jongens U10 hadden zich na de 3 voorrondes als 2e geplaatst in hun poule voor de finale. Yuvan Pantakar, Robin Stolwijk, Dani van Splunter en Loek Gazendam stonden in het Twiske ook weer vol energie aan de start. Yuvan liep geweldig en finishte op een 4e plaats. Robin Stolwijk kwam als 43e over de streep, kort daarachter finishte Dani op plaats 53. Loek finishte op een 67e plaats.

Alle AKU kanjers (Milou de Lange, Jette Koek, Felien Pflug en Faye Roos) van de meisjes U10 maakten hun debuut tijdens de finale. Helaas kon Faye niet aanwezig zijn, maar haar plek werd met trots ingenomen door Cheyenne Born. Milou eindigde in het Twiske op een 41e plaats, kort daarachter Jette op de 48e plaats. Felien kwam als 57e over de streep, 3 plaatsen voor Cheyenne op de 60e plaats.

Ook de jongen U11 hadden zich als team geplaatst voor de finale. Siem Verlaan, Mathies de Wildt, Finn de Kuijer en Dax Bijlsma werden in het Twiske bijgestaan door hun trainingsmaatjes Revi en Joeri die zich helaas net niet geplaatst hadden voor de finale. Siem, die de laatste cross in het koude Amsterdam had gewonnen, kwam na een goed ingedeelde race helaas net tekort voor een podiumplaats. Op 1 seconde van zijn concurrent finishte hij als 4e. Finn, die helaas in de eerste meters ten val kwam en liet zien dat opgeven geen optie was, finishte op de 57e plaats. Mathies en Dax  maakten er samen een spannende strijd van en finishte achter elkaar op de 74e en 75e plaats.

Bij de meisjes U11 hield Jill Verhoef de AKU eer hoog door als enigste AKU atlete van start te gaan. Helaas kon haar trainingsmaatje Noma Meinema niet bij de finale aanwezig zijn. Jill liep in een groot veld van bijna 70 atletes naar een mooie prestatie. De AKU kwam na een sterke finish als 22e over de streep.

De laatste start van de dag, met AKU deelname was de jongens U12. Helaas kon Mats van Manen niet van start gaan. Zijn teamgenoten Jip Hofmijster, Tristan Planken en Bram van der Lee stonden vol energie en motivatie aan de start. Jip kende een zeer goede start en pakte na een paar 100 meter brutaal de leiding. Een erg sterk middenstuk zorgde ervoor dat Jip bij de kopgroep kon blijven. Tot de allerlaatste meters bleef een groep van 6 strijden om de overwinning. Jip knokte zich heel knap naar een mooie 3e plaats. Vlak achter de kopgroep liep Tristan een zeer snelle race en kwam sprintend als 15e over de eindstreep. Bram van der Lee, die herstelde was een blessure en gelukkig weer fit aan de start stond, kwam in een groot deelnemersveld als 63e over de finish.