Fleur Hofmijster zilver bij nationale indoorwedstrijden atletiek

Op 27 en 28 januari werden in het Omnisport stadion in Apeldoorn de nationale indoorwedstrijden atletiek gehouden voor C en D junioren (atleten geboren tussen respectievelijk 2008 en 2011). Omdat de atletiekunie pas vanaf de U18 categorieën Nederlands kampioenen aanwijst, geldt deze wedstrijd als het officieus Nederlands Kampioenschap.

AKU atlete Fleur Hofmijster stond als één van de kanshebbers voor eremetaal aan de start voor de 800m. Na goede prestaties op eerdere nationale wedstrijden cross en outdoor in de afgelopen maanden gold zij namelijk als één van de favorieten. In de beslissende serie in Apeldoorn nam grote concurrente Britt Molenaar (Lycurgus) echter direct na de start de koppositie, terwijl Fleur na wat gedrang vanuit de start als 4e de eerste bocht doorkwam. Anderhalve ronde voor het einde wist Molenaar een gaatje te slaan. Fleur kon vanuit haar positie niet direct reageren, maar plaatste alsnog een ronde voor de eindstreep een versnelling die haar directe concurrentes niet konden volgen. Molenaar was echter al te ver weg, waardoor Fleur als 2e over de streep kwam. Alhoewel Fleur achteraf het gevoel had dat er wellicht nog iets meer in had gezeten, en dat ze misschien tactisch iets had laten liggen, overheerste toch vooral blijdschap. Met een derde zilveren medaille op een (officieus) Nederlands Kampioenschap binnen een half jaar lijkt dat meer dan terecht; Fleur heeft zich definitief in de top van de lopers in haar leeftijdscategorie genesteld.

Ook Mark Westra sterk op de 800m

Allrounder Mark Westra was niet direct favoriet voor een medaille voor zijn 800m, maar zou op een goede dag nog wel eens kunnen verrassen. Hij is immers een sterke loper en was op basis van zijn persoonlijk record ingedeeld in de theoretisch beste serie. Direct na de start vond Mark zichzelf terug op een 5e plek in wat een tactische race bleek te gaan worden. Met nog één ronde te gaan plaatste hij een alles of niets aanval en liep kortstondig na het passeren van Henry Nicolaas (Altis) zelfs even op een bronzen positie. Dit bleek voor Nicolaas, met de beste seizoenstijd favoriet voor deze afstand, een wake-up call. Met een weinig subtiele elleboogbeweging, gevolgd door een machtige versnelling, passeerde hij eerst Mark weer, en daarna de rest van het veld, om vervolgens overtuigend te winnen. Mark streed voor wat hij waard was en kwam als vijfde over de finish in een prachtig PR van 2:17.26.

Maximaal aantal looponderdelen voor Bregje Veerhuis

Bregje Veerhuis houdt van hardlopen, en dus had zij zich voor het maximaal aantal van drie loopnummers ingeschreven, te weten de 60, 600 en 1000m. Als eerste stond de 600m op het programma, waar ook Bregje op basis van haar PR geplaatst was in de beste serie. Bregje moest erg wennen aan de krappe bochten en het gedrang dat eigen is aan indoorwedstrijden (met 200m is een rondje indoor half zo lang als een rondje op de buitenbaan), maar wist desondanks knap als 5e van Nederland haar race te finishen.

Voor de 60 meter werden maar liefst 10 series gelopen. De eerste 2 plekken zouden toegang geven tot de halve finales. Bregje finishte als derde in haar heat en miste daardoor net de volgende ronde.

Helemaal aan het einde van de dag moest toen nog de 1000m gestart worden, waarvoor Bregje wederom in de beste serie was ingedeeld. Hier bleek de koek toch wel een beetje op te zijn. Desondanks streed Bregje voor wat zij waard was. Als 6e wist ze haar serie te finishen, wat haar een 12e plek overall opleverde.

Net geen finaleplek voor hordenspecialist Nynke Veen

Voor Nynke Veen was de Nationale CD Indoorwedstrijd haar eerste wedstrijd na een periode waarin ze niet kon trainen door een blessure. Nynke was om die reden zonder grote verwachtingen, naar Apeldoorn afgereisd, en had vooral veel zin om eindelijk weer te kunnen racen,. Tijdens de voorrondes bleek dat ze het hordenlopen nog niet verleerd was, want met een 2e plek wist zij zich overtuigend te plaatsen voor de halve finale. In deze halve finales gaven de 1e twee plekken toegang tot de finale, aangevuld met de twee tijdsnelsten. Nynke snelde in haar heat naar een derde plek in een tijd van 10.63. Dit betekende voor haar een nieuw PR, maar helaas ook dat ze twee-honderdsten van een seconde tekort kwam voor de finale. Erg lang hoefde Nynke hier niet over te treuren, want terugkomende van een blessure gaf dit resultaat vooral hoop voor het komende seizoen.