3. nieuws
  4. aku atlete fleur hofmijster 2e van neder...

Nieuws jeugd 12-09-2022

AKU atlete Fleur Hofmijster 2e van Nederland op de 1.000 meter.

Afgelopen weekend werden de Nationale D-spelen georganiseerd in het Olympisch stadion in Amsterdam. 12 AKU junioren deden mee aan het Nederlandse kampioenschappen voor junioren in de leeftijdscategorie van 12 en 13 jaar.

AKU atlete Fleur Hofmijster liet het hele seizoen al zien dat ze goed in vorm is, in augustus liep Fleur in Eindhoven al een nieuwe clubrecord op de 1000 meter. Met een sterke tijd van 3.07.76 minuten stond de atlete uit De Kwakel al 3eop de nationale ranglijst en was hierdoor een van de favorieten voor het podium. Fleur koos tijdens de race tactisch haar plaats in de groep en kon hierdoor ontspannen het eerste deel van de race meelopen. Met nog 400 meter voor de finish plaatste een concurrente een versnelling, waar Fleur goed op reageerde en mee kon aansluiten. De drie atletes met de snelste tijden hadden in de laatste ronde een voorsprong op de rest van het veld. De laatste 100 meters waren erg spannend, waar de nummer 1 had een klein gaatje op de nummers 2 en 3. Door een sterke eindsprint finishte Fleur heel knap als 2e van Nederland in een tijd van 3.11.95 minuten. Een prachtige prestatie van Fleur, die erg trots mag zijn op haar prestatie en zilveren medaille. Een uur na haar succesvolle race liet Fleur ook zien dat ze hard kon lopen op de korte sprintafstanden. Op de 150 meter plaatste ze zich met gemak voor de finale van de 150 meter. In de finale was Fleur geweldig snel uit haar startblok en finishte op de 150 meter als 6e van Nederland.

Hordenloopster Nynke Veen stond vooraf aan de D-spelen als 9e geplaatst op de deelnemerslijst. Nynke, die als eerste van alle AKU atleten aan de start stond, begon haar series 60 meter horden erg sterk. Nynke, die technisch erg goed de hordes passeert liep in de series naar een nieuwe persoonlijk record en plaatste zich hiermee voor de halve finale. In de halve finale kende de AKU atlete een iets mindere start, maar knokte zichzelf het laatste stuk knap terug. Met opnieuw een PR (11.24 seconden) plaatste ze zich als een van de twee tijdsnelsten voor de finale. In de finale liep Nynke weer sneller dan haar tijd waarmee ze ingeschreven stond en finishte knap als 7e van Nederland. Op de 150 meter liep Nynke een pr van 23.83 seconden

Mark Westra, die dit seizoen heeft laten zien veel talent te hebben voor de meerkamp kwam in het Olympisch stadion in actie bij het hoogspringen en op de 150 meter. Bij het hoogspringen was Mark gebrand op een nieuw persoonlijke record. Bij het inspringen liet hij zien dat het erg goed zat met zijn vorm, door ruim over de 1.50 meter te springen. Helaas had hij tijdens de wedstrijd wat last van zijn enkel, wat hem belemmerde in zijn sprongen. Mark bleef uiteindelijk 5 cm onder zijn pr met een hoogte van 1.45 meter.
Door de teleurstelling bij het hoogspringen wilde Mark extra hard lopen op de 150 meter. In de series liep Mark naar een tijd van 20.86 seconden wat een nieuwe record was voor de AKU atleet. In de finale kwam Mark weer dicht in de buurt van zijn pr en kwam hij als 8e van Nederland over de finish.
Volgend week doet Mark mee aan de Nederlandse Kampioenschappen meerkamp in Zoetermeer.

Florian Faber kwam tijdens de D-spelen in actie bij het hoogspringen. Florian begon zijn wedstrijd erg sterk door de eerste drie hoogtes in een keer te halen. Helaas kreeg ook Florian last van zijn enkel, waardoor hij moeite kreeg om hard en actief af te zetten bij de sprong. Zijn eerste twee pogingen op de 1.55 meter waren goed, maar miste hij net een klein beetje hoogte om de lat te passeren. In zijn laatste poging kwam Florian goed uit met zijn afzet en passeerde de lat. Dit was een evenaring van zijn persoonlijk record. Helaas zat een nieuw record er nu nog niet in, maar eindigde hij wel als 7e van Nederland. Na het hoogspringen moest Florian zichzelf helaas afmelden voor het verspringen ivm zijn enkel

Robin van Montfoort startte in Amsterdam op de 80 meter horden en de 150 meter. Robin had er erg veel zin in en liep bij het inlopen als een 3-pas ritme tussen de hordes. Dit was voor de AKU atleet een grote overwinning op zichzelf en keek hierdoor erg uit naar zijn race. Robin was snel weg uit zijn startblok en liet ook in de wedstrijd zien dat hij snel genoeg was voor een 3-pas. Helaas kon hij dit ritme de laatste 2 hordes niet volhouden, waardoor hij wat tijd verloor tijdens zijn race. Desondanks evenaarde Robin zijn persoonlijk record.
Op de 150 meter kende Robin een goede start en liep op het rechte stuk technisch een mooie race. Met een nieuwe persoonlijke record van 21.45 seconden finishte Robin totaal als 11e in het klassement.

Christiaan Pennings kende een succesvolle dag in Amsterdam door op beide onderdelen een persoonlijk record te behalen. Op de 80 meter horden liep Christiaan een technisch goede race. In de voorbereiding moest hij vooral letten op zijn bijtrekbeen, deze moest sneller naar voren gebracht worden. In de race liet Christiaan zien dat hij hier veel aandacht aan had besteedt en finishte in een pr van 14.83 seconden. Ook bij het kogelstoten kwam de AKU atleet tot een nieuw pr en stootte de kogel naar een afstand van 7.61 meter.

Naomi Keteku stond in Amsterdam aan de start bij het speerwerpen en discuswerpen. Bij het speerwerpen moest Naomi wennen aan alle indrukken in het stadion, maar kwam na de eerste worp steeds beter in de wedstrijd. In haar derde poging kwam de AKU atlete tot haar verste afstand. Naomi wierp de speer naar een afstand van 11.94 meter. Het discuswerpen verliep helaas niet zoals Naomi het verwacht had. In haar eerste poging wierp ze de discus net buiten de sector. Haar 2e poging was hierdoor iets voorzichtiger en wierp ze de discus naar 9.97 meter. Haar laatste poging, wat een goede worp was, was helaas ook ongeldig.

Jay van Kempen stond op twee sprintnummers aan de start. Jay begon zijn dag met de 150 meter liet zien dat zijn vele trainingsuren zijn vruchten af gaan werpen. Op de 150 meter liep Jay naar een snelle tijd van 22.62 seconden en eindigde hiermee op een 13e plaats. Na een snelle start kon Jay helaas zijn snelheid niet vasthouden op de 80 meter sprint. Door het lange wachten tussen de twee starts, merkte hij dat er minder energie in zijn benen zat. Jay finishte in een tijd van 11.50 seconden.

Tim Taanman kende net als zijn trainingsmaatje Jay een succesvolle 150 meter. Tim kon na een moeizame start zich goed optrekken aan zijn concurrenten en liep het rechte stuk technisch ontzettend sterk en verloor geen tijd ten opzichte van zijn tegenstanders. Tim finishte in een persoonlijke record van 22.97 seconden en weet dat met een snellere start hij nog heel veel tijd van zijn pr kan afhalen. Het verspringen verliep helaas niet goed voor de AKU atleet. Na 2 foutpogingen, waar Tim net met zijn voet over de afzetbalk kwam, moest hij minder risico nemen in zijn aanloop. In zijn laatste poging kwam Tim te ver van de balk en kwam hierdoor tot een afstand van 3.54 meter.

Jonne van Schaardenburg, die ook is aangesloten bij de sprint-hordengroep van AKU zette bij het verspringen een mooie constante reeks neer. In zijn eerste poging kwam hij tot een afstand van 3.74 meter. In de 2e poging sprong Jonne naar een nieuw persoonlijk record van 3.79 meter. Een mooie prestatie van de AKU atleet. Op de 80 meter had Jonne helaas een minder goede start. Zijn serie moest drie keer opnieuw starten in verband met valse starts, wat erg veel concentratie kostte. Jonne finishte zijn race in een tijd van 12.75 seconden en kwam met deze tijd niet in de buurt van zijn persoonlijk record.

Ilian Kuiper stond in Amsterdam aan de start van de 80 meter horden en de 1000 meter. Op de 80 meter horden kwam Ilian helaas niet goed uit op de 2e horde, waardoor hij veel tijd verloor. Ilian herpakte zichzelf goed en kwam in een tijd van 22.91 seconden over de finish. Op de 1000 meter liep Ilian naar een tijd van 4.39.22 minuten.