1. Je bent hier:
  2. home
  3. nieuws
  4. inspirerend en sfeervol jubileum- en ope...

Nieuws algemeen 07-09-2021

Inspirerend en sfeervol jubileum- en openingsweekend bij AKU

Inspirerend en sfeervol jubileum- en openingsweekend bij AKU

‘AKU 40 jaar jong’ was het thema van alle activiteiten en festiviteiten die werden georganiseerd op de accommodatie van atletiekvereniging AKU ter ere van het 40-jarig bestaan en de opening van het nieuwe en verbouwde clubhuis. Een feestcommissie, samengesteld uit alle geledingen van de vereniging, is vanaf april intensief bezig geweest om er voor te zorgen dat het een weekend zou worden waar iedereen met trots en veel plezier op terug zou kunnen kijken.


Bloeiende vereniging

AKU is een jonge vereniging maar wel een bloeiende en veelzijdige vereniging. De laatste jaren heeft de vereniging een grote groei meegemaakt, de verwachting is dat de grens van 500 leden in de loop van het jaar bereikt gaat worden. Een veelzijdige vereniging, niet alleen omdat atletiek een veelzijdige sport is maar ook omdat AKU zich inzet om een brede groep mensen te laten sporten en bewegen. Een grote jeugdafdeling waarbij atleten naast de algemene trainingen steeds meer mogelijkheden krijgen om zich te specialiseren in of sprinten, horden, werpen, ver- en hoogspringen en lange afstand lopen. Er is een grote lopersgroep die elke dinsdag en donderdag op de baan trainen. Wandelaars maken meerdere keren in de week een wandeling vanuit het clubhuis en de groep Specials, de meesten vanuit OTT traint op dinsdagavond onder begeleiding van trainers en vrijwilligers. De club beschikt over racerunners waarmee mensen met een fysieke handicap hun rondjes op de baan kunnen maken.

Uitbreiding clubhuis

De grote groei van leden maakte het noodzakelijk om de kantine uit te breiden en meer opslagmateriaal te realiseren. Vanaf begin 2020 zijn de werkzaamheden gestart met het slaan van de eerste paal en in anderhalf jaar is er mede door de grote zelfwerkzaamheid binnen de club een prachtig vernieuwd clubhuis ontstaan. Een serre is aan de kantine aangebouwd en dat zorgt niet alleen voor veel licht maar vanuit de kantine heb je nu altijd zicht op de atletiekbaan. De vereniging beschikt nu over een prachtig krachthonk en zowel op de begane grond en de 1e verdieping is er heel veel ruimte gecreëerd waardoor de vereniging de komende jaren geen opslagproblemen meer heeft.

Jubileum- en openingsweekend

De feestcommissie is vanaf april enthousiast aan de slag gegaan met het programma voor het jubileum- en openingsweekend. Uitgangspunt was dat alle groepen binnen de verenigingen aan bod zouden komen met een activiteit die bij hen aan zou slaan. De commissie besloot om de activiteiten over 2 dagen uit te smeren.

  • Zaterdagmiddag werd de spits afgebeten door de jeugd met een zeskamp. 80 pupillen en junioren hadden zich aangemeld en zij hebben zich uitgeleefd met grote opblaasspelen, springkussens en andere groepsspelen. Iedereen heeft zich heerlijk uitgeleefd. De specials zouden ook aan dit programmaonderdeel meedoen maar jammer genoeg voor hen kon dit niet doorgaan i.v.m. corona-afspraken binnen de organisatie.

  • Zaterdagavond waren alle vrijwilligers van de vereniging uitgenodigd voor een sfeervolle barbecue als blijk van waardering voor het vele werk dat ze voor de vereniging doen. AKU is een vereniging met een hart en dat hart wordt kloppend gehouden door meer dan 150 vrijwilligers. Zo zijn er wekelijks meer dan 25 trainers uit de eigen AKU-familie op de baan actief om alle atleten van jong tot oud te trainen en te begeleiden, worden wandelaars begeleid door wandelcoaches. Verschillende commissies als wedstrijdcommissies en jeugdcommissie zorgen ervoor dat alle wedstrijden en activiteiten goed verlopen, de kantine- en werkgroep zorgen ervoor dat de accommodatie, inclusief gebouw en materiaal, altijd goed wordt onderhouden. Meer dan 50 à 60 verkeersregelaars zorgen ervoor dat de wegwedstrijden veilig en verantwoord begeleid kunnen worden, zij ondersteunen bovendien meer activiteiten die in de gemeente Uithoorn worden georganiseerd . Van deze groep waren er op deze avond 110 aanwezig en zij hebben genoten van een gezellige avond.

  • Zondag was de dag van de opening en een aantal speciale sportieve activiteiten.Deze dag werd van 11.00u. tot 17.00u. opgeluisterd met de uitzending op locatie van RickFM. Met diverse radioprogramma’s werd verslag gedaan van de activiteiten zoals de wandeling, de 40-minutenloop en de horden- en sprintclinic. Tussen de radioprogramma’s waren er interviews AKU-sporters, bestuursleden, gasten en bezoekers. Vanaf 11.00u. vertrokken 80 wandelaars voor hun wandeling van 15 of 5 kilometer en om 15.00u. stonden 30 atleten van de lopersgroep klaar voor de 40-minuten loop op de wielerbaan

Horden- en sprintclinics

Om 14:00 stonden er ruim 50 enthousiaste AKU atleten te trappelen voor de sprint/horden clinic onder leiding van Gregory Sedoc en Rogier Ummels. Gegrory Sedoc, oud trainingsgenoot van AKU trainer Tim Verlaan, startte met een clinic voor de pupillen van AKU. Sedoc, oud Europees kampioen op de 60 meter horden in 2007, drie keer deelnemer aan de Olympische Spelen en analist bij de NOS, legde de nadruk op de basisprincipes van het hordenlopen. Ritme en de afzet voor de hordes waren de aandachtspunten. Vooraf maakten de atleten van AKU kennis met veel specifieke horden beweeglijkheid en van daaruit loopvormen die gericht waren op ritme en de afzet. Alle kinderen hadden de volle aandacht en namen gretig alle tips en vele complimenten in ontvangst. Het was prachtige dat naast de atleten van AKU ook veel trainers langs de baan stonden om de kennis, de oefeningen en het enthousiasme van Gregory op te nemen.

Rogier Ummels, bondscoach sprint bij de Atletiekunie startte de eerste sprint clinic voor de junioren. Ummels, die al veel nationale atleten heeft afgeleverd op EK’s, WK’s en Olympische Spelen legde de nadruk op de start en acceleratie. De junioren van AKU wilde alle feedback van de sprintcoach opnemen en luisterde aandachtig naar de tips en tricks van Ummels. Er werd bij de junioren veel aandacht besteed aan de acceleratie na de start, door versnellen na de start. Het was prachtig om te zien dat veel atleten de aanwijzingen oppakten en hiermee aan de slag konden. Ook hier werden de tips en complimenten gretig in ontvangst genomen.

Na een korte pauze, waar ruimte was voor een gesprekje en een foto wisselden de twee groepen van clinic. De pupillen gingen met Rogier aan de slag met veel verschillende loopvormen en sloten de clinic af met veel starts uit het startblok. Door de tips van Rogier gingen de jonge atleten veel de strijd met elkaar aan en werden er mooie battles uitgevochten op de atletiekbaan. De junioren gingen tijdens de hordenclinic dieper in op de hordentechniek en kregen ook veel theorie te horen van Gregory. Er werd veel tijd besteed aan de techniek van het aanvalsbeen, het been dat als eerste over de horden gaat. Afsluitend was er een vragenmoment voor de junioren. Een belangrijke tip van de oud hordenloper ging over de warming-up als voorbereiding op een wedstrijd. Ongeacht de weersomstandigheden en de soort wedstrijd, de specifieke warming-up als voorbereiding op je race is altijd hetzelfde. Je moet je ondanks de externe omstandigheden (weer, omgeving), je altijd zo goed en specifiek mogelijk voorbereiden.

Alle atleten die hebben deelgenomen hebben een geweldige middag gehad en zijn met ontzettend veel motivatie, enthousiasme, tips, complimenten en een glimlach naar huis gegaan. Naast dat de atleten een mooie ervaring hebben gehad, was het ook een leerzame ervaring voor alle trainers, ouders en enthousiaste atletiekfans.

Ummels en Sedoc waren beide na afloop erg positief over het enthousiasme, het niveau en de inzet van de kinderen. Ze waren onder de indruk van de gezellige, gemoedelijke en positieve sfeer binnen AKU en hoe alle trainers en alle vrijwilligers gewaardeerd worden binnen de vereniging.

De opening van het vernieuwde clubhuis

Eindelijk was het grote moment van de opening van het vernieuwde clubhuis aangebroken.

Meer dan 200 mensen waren bij deze opening aanwezig. Een aantal van hen was al op de atletiekbaan omdat ze hadden meegedaan aan een van de sportieve activiteiten of daar toeschouwer bij waren geweest maar even voor 4 uur stroomde het terras vol met de andere belangstellenden.

Voorzitter Wim Verlaan heette iedereen welkom en benadrukte dat AKU in zijn 40-jarige bestaan uitgegroeid is naar een veelzijdige en bloeiende atletiekvereniging. Atletiek is natuurlijk een veelzijdige en prachtige sport, de Olympische spelen heeft dat weer laten zien, maar AKU geeft daar ook een eigen invulling aan door een breed scala aan activiteiten voor een brede groep mensen: naast 175 jonge atleten is er een grote lopersgroep, zijn veel wandelaars actief bij AKU en trainen wekelijks de Specials, ondanks hun beperking, op de baan, soms met behulp van de racerunners. AKU organiseert al bijna 40 jaar lang in oktober de scholierenveldloop, organiseert clinics, loopwedstrijden op de weg en geeft ruimte op de atletiekbaan aan mensen die daar normaal gesproken geen mogelijkheid voor hebben om te komen sporten.

Voor de opening van het nieuwe clubhuis noemde hij heel nadrukkelijk de kracht van AKU, het hart van de vereniging, namelijk de grote groep vrijwilligers die klaar hebben gestaan voor alle werkzaamheden die nodig waren om het clubhuis uit breiden. Hij wilde daarbij niemand vergeten maar hij maakte wel een uitzondering voor de mensen van de werkgroep die al meer dan 1 ½ jaar zich ongelooflijk hebben ingezet om er voor te zorgen dat alle klussen die rondom de bouw noodzakelijk waren, uitgevoerd werden: afvoeren graven, straten, stroom aanleggen, schilderen, muren slopen, inrichten van de opslagruimtes, etc.

Zij werden naar voren gehaald en ontvingen een passende attentie.

Vervolgens kregen onze gast Gregory Sedoc en de burgemeester een schaar om het lint door te knippen en de deur naar de nieuwe kantine te openen.

Daarna was er tijd voor een drankje en een hapje en konden gasten die dat nog niet gedaan hadden, binnen een kijkje nemen en zien wat de verbouwing voor fraais had opgeleverd.

Zo kwam een einde aan een prachtig weekend en een lange bouwperiode waar de vereniging met trots op terug kan kijken.

AKU is klaar voor de toekomst.